BeautyLifestyle

Clean out your make-up bag!

By 07/04/2020 No Comments

Oude make-up. Het is een haat en liefde relatie voor velen. Net zoals bij kleren. Deze week ging ik gemotiveerd op de grond zitten met al mijn make-up verspreid op de grond. ‘Die fel oranje lippenstift kan ik misschien nog eens dragen voor een verkleed feestje?’ Mijn hart bloedde enkele keren maar ik heb er een steen van gemaakt. Een super grote zak make-up ging de vuilbak in. En wat. een. opluchting. Mijn make-up-shelves zien er super overzichtelijk uit! En in the end gaat het me sowieso geld besparen. Want ik wéét nu welke 5 soorten rode lippenstift ik heb. En ik ga er echt geen 6de kopen, haha. Meer en meer realiseer ik me dat less = more.

Waarschijnlijk draag je het nooit meer, maar toch wil je het allemaal niet weggooien. Het is misschien moeilijk te geloven, maar die vervallen make-up ben je écht liever kwijt dan rijk.

In de blog van vandaag gooi ik met SOULSOUP de handen in elkaar.
We leggen je uit waarom oude make-up nu zo slecht is, hoe je je kast uitrommelt en hoe je je make-up zo lang mogelijk proper houdt.

Oude make-up: zooo slecht kan dat toch niet zijn?
Een vervallen brood eten we niet meer, maar make-up van 8 jaar oud, dat houden we bij. 
Helaas zijn vervallen producten niet zo onschuldig als we zelf zouden denken. Wanneer ingrediënten over datum zijn, zijn de voornaamste gevolgen hiervan een hoge kans op gevoeligheid, irritatie, allergie of verminderde werkzaamheid.
Los van de houdbaarheiddatum, is het ook belangrijk om te weten dat mascara’s en lipsticks continu met onze eigen microben en bacteriën in contact komen. Deze gaan zich in het product hechten, het contamineren en zo weer de huid gevoelig maken. Op termijn verhoogt dit het risico op huidinfectie, ooginfectie of zelfs blindheid. Ja hoor, je leest het goed.Onlangs was er een casus van een dame in Australië die maar liefst 20 jaar dezelfde mascara gebruikte (haha hoe dan, dat dachten wij ook maar zelf heb ik ook iets van minstens 10 jaar oud weggegooid deze week). Haar ogen zijn ondertussen zo geïnfecteerd dat er niets anders dan blindheid op haar te wachten staat. We don’t want that! Uitrommelen die handel is onze boodschap.

Hoe weet ik wanneer een product slecht is?
Tip 1: Check de vervaldatum.  Ieder product heeft een vervaldatum of een houdbaarheidsduur. Deze mag je nooit verschrijden. Wanneer je te maken hebt met een vervaldatum (een product met SPF bijvoorbeeld), dan staat deze op de verpakking vermeldt en op het potje. De houdbaarheidsduur staat vermeld als een potje met daarin een ‘m’ en een getal achter. Bijvoorbeeld ‘12m’. Dit staat dan voor 12 maanden na opening.

Tip 2. Twijfel? Gooi het weg. Wanneer je een product al zo lang hebt dat je niet meer weet wanneer je het hebt aangekocht, dan is het waarschijnlijk over datum. Een mascara is zo 3 tot 6 maanden na opening houdbaar, een lipstick 12 tot 24 maanden, een foundation 12 maanden en noem maar op. Dit is van merk tot merk afhankelijk, maar langer dan 2 jaar zal het nooit zijn.

OPGELET: natuurlijke of organische producten bevatten veel minder bewaarmiddelen. Deze zijn veel sneller over datum dan andere cosmetica producten.

Tip 3: That smell tho… Een vervallen lipstick, glossy, oogschaduw of ander make-up product begint vaak een funky geurtje te krijgen. Ruik je een muffe, chemische of plastic geur? Dat is een overduidelijke alarmbel die aangeeft dat je product niet meer veilig is voor gebruik.

OPGELET: vele make-up merken gebruiken bakken parfum om geurtjes te verdoezelen en je een gevoel van welzijn te geven. Deze parfum kan ook een geur van contaminatie verdoezelen. Is je product al 4 jaar geopend maar ruikt het dan nog goed? Dat is dan een valstrik van de parfum.

Tip 4: textuur. Krijgt je favoriete lipstick plots een heel andere kleur of begint een gladde creme brokkelig te worden? Ook dat is een teken dat je het beter in de vuilbak kan gooien dan op je huid te smeren.

Tip 5: Ben je erg aan het twijfelen en krijg je het toch niet over het hart? Je dagelijkse basis, die MOET gezond zijn. Stel je maar eens voor. ’s Ochtends doen de meeste dames hun make-up op rond 07u00 en die gaat er pas af rond 22u00. Wanneer je een geïnfecteerd product hiervoor gebruikt, dan betekent het dat je je huid maar liefst 15 uur lang voedt met schimmels en bacteriën. Producten die je dagelijks gebruikt, die MOETEN gezond zijn.

Wil je toch een risico nemen en even testen? (Katrien haar haar staat al recht op de armen). Doe het dan kort voor een avondje uit en reinig je huid 2 keer na mekaar wanneer je thuiskomt.

BEWAAR JE MAKE-UP LANGER

UITWISSELEN
Deel je make-up niet met vriendinnen, hoe leuk het ook lijkt. Iedereen draagt haar eigen microben en bacteriën mee, waardoor je producten veel makkelijker geïnfecteerd worden. Wist je dat lipstick testers van de parfumerie/drugstore DE manier zijn om koortsblaasjes (herpes) te verspreiden? Of mascara’s die anderen met hun (vuile) handen aanraken makkelijk ooginfecties verspreiden?

ZOEK EEN GOEDE PLEK IN JE KAST
Bewaar je make-up niet in bloot in de zon of op een warme plek, dan wordt het veel sneller slecht. Kies liever voor een plek in de schaduw of in een kast waar het lekker fris is.

POEDER VERSUS CREME
Bacteriën en schimmels broeden in een vochtige, warme omgeving. Zoveel te vochtiger of crème-actig een product is, zoveel te sneller het slecht wordt. Kies daarom voor veel losse poeders in plaats van crèmes. Denk maar aan een poederbush versus een blush stick.

MINERAAL POEDER
Een make-up poeder dat voor 100% op minerale basis is (ongeveer 99% van de merken wereldwijd is dit NIET), werkt bacterie afstotend. Dit betekent dat ze superlang houdbaar zijn en quasi niet vervallen. Je kan ze jaren houden, zolang je ze droog houdt. 

POMPJES = LIFE
Kies zoveel mogelijk producten met pompjes of tubes. Hierdoor komen bacteriën niet in de producten terecht in tegenstelling tot potjes waar je continu met je (vuile) vingers in gaat.

USE & CLEAN YA BRUSHES
Breng make-up zoveel mogelijk aan met borstels aan en niet met je handen. Zo werk je het meest hygiënisch.Natuurlijk kunnen ook deze borstels boordevol bacteriën geraken (denk maar aan acné) die zich weer overzetten op je huid de dag nadien of in je potje. Ontsmet je make-up borstels na iedere opmaakbeurt en was ze 1 keer per maand uit.
Extra tip: breng concealer nooit rechtstreeks vanuit de tube op een puistje aan. De bacterie zit in het flesje voor je het weet. Doe eerst een toefje op je handrug en breng hem dan met een apart borsteltje plaatselijk aan.

SHARPEN THOSE PENCILS
Scherp je oog- of lippotlood iedere keer opnieuw voor je start. Zo veeg je de bacteriën instant weg en heb je altijd een hygiënisch lijntje.

NOTEER DE DATUM & RELEASE YOUR INNER MARTHA STEWART
Start je een nieuw product? Schrijf dan snel met een alchoholstift de datum op het flesje neer. Zo weet je altijd hoelang het product al in gebruik is.

Vonden jullie dit interessant? Laat het zeker weten!

En als jullie deze quarantaine jullie make-up voorraad ook gaan aanpakken: tag ons in jullie stories dan kunnen we reposten!

Veel liefs,

Katrien & Laurentine (dat rijmt :-))

Leave a Reply