Health & mindLifestylePersonalWorld

My plant based story

By 07/01/2020 No Comments

Dit is een tekst die ik schreef in 2017!

Ik heb nu geen tijd om de tekst aan te passen maar wil deze wel graag delen omdat het zeer gerelateerd is aan het topic op mijn huidige Instagram stories 🙂 Ondertussen is mijn papa zeer geïnteresseerd in vegan koken en eet ik zelf 95% vegan. Een paar keer per jaar eet ik nog een stuk vis en af en toe eet ik nog een eitje of iets waar boter of melk in verwerkt zit (op sociale gelegenheden, nooit meer thuis). Ik schrijf hierover nog wel eens een blogpost! Ook komt er meer content over vegan eten, ecologischer leven, etc. Just be patient with me ♡

The early years

Sinds kleins af aan had ik een zeer groot hart voor dieren. En niet alleen voor huisdieren zoals poezen en honden, maar ook koeien, ezels, varkentjes en gewoon elk levend wezen fascineerde me enorm. Mijn ouders hadden een restaurant en al snel stelde ik me vragen bij wat er op mijn bord lag. Een konijn weigerde ik te eten want ik had konijntjes als huisdieren. Een kreeft at ik niet want daar had ik 1) in de keuken mee gespeeld (voor ze de pot in gingen) en 2) dat was mijn sterrenbeeld. Aan die twee dingen hield ik enorm vast en werd dan ook niet verplicht om ze te eten.

Naarmate ik ouder werd, begreep ik alsmaar beter hoe de vork in de steel zat. Natuurlijk was ik nog niet op de hoogte over de vreselijke omstandigheden waarin de dieren hun leven doorbrachten of hoe ze op een afgrijselijke manier vermoord worden. Maar gewoon het feit dat ze stierven zodat ik hen kon opeten, dat vond ik vreselijk. Ik had wel eens gehoord dat varkentjes slimmer waren dan honden (is echt zo!) en de koeien die achteraan in onze tuin stonden, gaf ik namen – ik raakte er dus aan gehecht. Ik werd me steeds bewuster van wat er op mijn bord lag en had het daar moeilijk mee. Ik wou vegetariër worden maar natuurlijk at ik elke avond thuis en dus wat de pot schafte. Bovendien hadden we het “allerbeste” en “lekkerste” vlees volgens mijn papa, die trouwens ook een zéér groot hart voor dieren heeft eigenlijk, maar zoals velen ‘het veel te lekker vindt’ en oogkleppen ophoudt want ja, ‘het is nu eenmaal zo’…

‘Skinny bitch’

Toen ik 15 was kocht ik een roze, Amerikaans boek genaamd “Skinny Bitch”. Hoe ik het mij herinner, had het eigenlijk niet echt te maken met vermageren, maar ik denk dat de titel ervoor zorgde dat het meer mensen aantrok. Slimme marketing, want zowel de naam als de kleur hadden ook mij overtuigd. Het was een boek dat vooral ging over de waarheid over voeding. Alle soorten voeding – niet alleen vlees kwam aan bod. Ik heb het even opgezocht: het is te bestellen op bol.com en er zijn nog steeds veel lovende reacties. Misschien moet ik het 10 jaar later nog maar eens lezen. Wat ik las over de vleesindustrie liet een diepe indruk na. Toen het boek uit was, besloot ik te stoppen met vlees eten.

Tonijn, wat overbevist is, raakte ik ook niet meer aan. Voor de rest ging ik nog vis eten als ik op restaurant ging of bij mensen thuis – want wat waren anders mijn opties, dacht ik toen. Er waren er ook bitter weinig. Thuis eet ik het bijna nooit. Officieel gezien ben ik dus die 10 jaar geen vegetariër geweest. Maar omdat het aantal keren dat ik vis eet zo miniem is, en ook omdat de uitleg anders te lang duurt – noemde ik mezelf wel een vegetariër als mensen er naar vroegen. Ik vind het jammer dat er zo hard met labels gewerkt wordt. Natuurlijk moet alles een naam hebben, maar ik heb de indruk dat die labels voor veel mensen al zo vermoeiend klinken dat de overstap ook moeilijker lijkt in hun hoofd. “Vegetariër” of “veganist” uitspreken wekt bij veel mensen een ‘zuchtreactie’ op. Dat is jammer.

Ik probeer altijd te vertellen dat enkele keren per week geen vlees meer eten ook al een serieus verschil maakt. Zo heb ik dus van de ene dag op de andere heel makkelijk de omschakeling gemaakt naar geen vlees meer eten en nog amper vis. Soms bieden mensen me al lachend een stukje vlees aan, maar over het algemeen heb ik er nog nooit problemen mee gehad. Iedereen in mijn omgeving is altijd heel begripvol (op social media dat is iets anders ;-)) en zelf heb ik nooit cravings gehad zoals ik dat kan hebben naar een goed pak friet of een lekker dessertje. Anderzijds, en dat vinden de meesten wel raar, kan ik van een bepaalde geur (zoals van salami of gebraden kip), water in mijn mond krijgen. Alsof ik vlees 10 jaar geleden ook niet lekker vond. Natuurlijk vond ik het lekker, héél lekker zelfs. Maar ik zou het voor geen geld in de wereld nog willen eten. Ook niet als ik gedronken heb, neen.

My choices

Mijn reden om vegetariër te worden was het dierenleed, maar natuurlijk vond ik het leuk om weten dat ik er mijn eigen gezondheid en ook het milieu mee hielp. De laatste twee maanden ben ik meer beginnen lezen en kijken over veganistisch leven en de redenen om vegan te worden. Ook het milieu en mijn ecologische voetdruk houden me steeds meer bezig (maar dat is dan voor een andere blogpost :-)). Ik laat vis nu voor wat het is en “mostly vegan” is sowieso waar ik naartoe wil. Cold turkey stoppen met alle dierlijke producten is iets wat ik zeker zou kunnen (iedereen kan dat, als je maar wil – is met alles zo), maar door mijn drukke levensstijl heb ik ervoor gekozen om het stap per stap te doen. Ik probeer het nu sinds een week en sta er enorm bij stil, maar ik had al wel eens een broodje kaas binnen voor ik het goed en wel besefte. Ook heb ik thuis nog wel wat producten liggen die niet 100% veganistisch zijn, maar die ik wel nog zal opeten. Ik kan dus nog niet zeggen dat ik nu veganist ben, maar dat hoeft ook niet. Het gaat mij om bewust bezig zijn met de keuzes die ik maak in mijn levens- en voedingsstijl.

Nu ik deze kans krijg om een artikel te schrijven, zou ik graag ook wat informatie geven omtrent dit alles. Er heerst nog steeds een zeer grote onwetendheid. Tot enkele jaren geleden dacht ik ook nog dat eieren, melk en kaas niemand kwaad deden want kippen, koeien en schapen moeten toch van hun melk/eieren af? Ik zou graag meer mensen bewust willen maken van de realiteit en hen uitdagen om hier zonder oogkleppen naar te kijken.

‘Het hoort nu eenmaal zo’

De eerste de reden die ik vaak hoor om vlees te blijven eten: omdat het nu eenmaal ‘zo hoort’. Want “we hebben toch altijd vlees gegeten? We zijn carnivoren! Het gaat tegen de natuur in om geen vlees te eten.”Om te beginnen krijgen de meesten aangeleerd om vlees te eten van kleins af aan. Nooit legt iemand aan kinderen uit hoe dat kippetje of varkentje op hun bord terecht gekomen is. Wat denk je dat een groot deel van de kinderen zou doen mochten ze dit wél weten? Natuurlijk ben je tegen dat je volwassen bent, al zo gewoon om vlees te eten, dat het moeilijker is om ermee te stoppen.

Veel mensen weten ondertussen ook dat het echt fout is om vlees te blijven eten maar hebben last van zogenaamde cognitieve dissonantie. Dat is hetzelfde als weten dat roken slecht voor je is, maar toch lukt het niet om te stoppen. Het volwassen goedgepraat dat we toch altijd op dieren gejaagd hebben en de bullshit over de wet van de sterkste en “een leeuw jaagt toch ook op een gazelle” – hoor ik ook heel vaak. Om te beginnen gaat die leeuw geen gazelles kweken, vetmesten en vol spuiten. De leeuw gaat op jacht omdat het zijn instinct is. Een leeuw is dan ook een échte carnivoor, terwijl mensen omnivoren zijn! Een mens ziet geen koe en heeft dan de onbedwingbare dwang om er achteraan te lopen en het rauw te verslinden. Wij gaan naar de slager en het liefst herkennen we zo min mogelijk nog het dier in het vlees.

De mens at vroeger heel af en toe vlees in de prehistorie omdat de noten of planten op waren. Onze lichamen zijn ook helemaal niet ontworpen om met zo’n grote vleesconsumptie om te gaan. Ondertussen zijn we zo geëvolueerd dat er genoeg alternatieven zijn en we dus geen dieren meer hoeven te doden. We gebruiken toch ook wc-papier nu in plaats van blaadjes van de bomen? En wi-fi in plaats van de tam-tam?

Dan over onze gezondheid

Ik heb een maand geleden mijn bloed laten trekken en ik ben kerngezond, heb niks tekort. Mensen zijn steeds meer bezig met een healthy lifestyle, dat merk ik zelf op Instagram: als ik iets post over mijn nieuwe levensstijl, krijg ik enorm veel vragen toegestuurd. Er is een duidelijke interesse, mensen zijn wakker! Maar als je gezond wil eten, is het sowieso logisch om weinig tot geen vlees en dierlijke producten te eten.

Vlees eten heeft enorm veel nadelen voor de gezondheid (verhoging kans op kanker, hartziektes en diabetes – er zijn echt duizelingwekkende cijfers en onderzoeken hieromtrent) en vegan zijn heeft eigenlijk enkel positieve effecten op je gezondheid. Als je natuurlijk alles in de juiste porties binnenkrijgt, maar dat is ook zo als je als vleeseter “gezond” wil eten. Ik kan hier honderden redenen gaan opnoemen en staven waarom maar dan wordt het artikel wat te lang :-).

Als je op Google even wat opzoekt, vind je meteen heel wat artikels.

‘Krachtig en sterk’

Een positieve evolutie is dat er steeds meer topsporters veganist worden – een letterlijk bewijs dat vlees of melk niet nodig zijn om ‘krachtig’ en ‘sterk’ te zijn. Uiteraard treft de propaganda van de vlees-, vis-, melk-, kaas- en eierindustrie hier schuld door de mensen zodanig te brainwashen en hen wijs te maken dat ze dit allemaal nodig hebben. De grootste gezondheidsorganisaties en kankerassociaties in de wereld worden gesponsord door bedrijven die dierlijke producten en medicijnen produceren.

Daarnaast is ook de overheid, die het allemaal laat gebeuren (uit financiële redenen – het is allemaal te doen om geld), verantwoordelijk. Reclames op tv van bovengenoemde industrieën wisselen af met reclames voor energiedranken en medicijnen. Zóveel lichamelijke klachten komen volledig voort uit een verkeerde voeding, maar in plaats van het in de core aan te pakken, worden we (dood)ziek en grijpen we naar medicijnen.

Duurder?

Het excuus dat het duurder is om vegetariër of veganist te zijn opduikt, kan ook meteen weerlegd worden. Om te beginnen is dit écht niet per se zo: we betalen ons namelijk blauw aan medicijnen en doktersbezoeken die voortkomen uit… Ja, ik moet het niet nog eens herhalen veronderstel ik? 🙂 En is het trouwens niet onbetaalbaar om je energiek en gezond te voelen? En bovendien in de spiegel te kunnen kijken wetende dat je dagelijks bijdraagt aan het verbeteren van deze wereld? Dat je bewuste, empathische en slimme keuzes maakt? Ik vind alleszins van wel.

“Het ligt nu toch al bij de slager, ik kan het even goed opeten, het is toch al dood.” No offence, maar als dat écht je beste excuus is, dan ken je de algemene regel van vraag en aanbod niet. Wanneer de vraag daalt (dat gebeurt dus wanneer jij niet meer naar de slager gaat – obviously), gaat het aanbod ook dalen en gaan er met andere woorden minder dieren gekweekt, mishandeld en vermoord worden. Heel simpele logica!

Brengt het op?

Nog vaker hoor ik dat het niet opbrengt om als enkele persoon iets te doen. Nochtans zijn er veel cijfers die het tegendeel bewijzen. Zo werden er sinds 2007 elk jaar een half miljard (!) minder dieren geslacht. Zelfs 1 dag per week geen vlees eten bespaart 170kg CO2 per persoon per week. Je bespaart evenveel als wanneer je een jaar lang geen gebruik zou maken van elektrische toestellen in huis. Drie dagen per week (met z’n allen) geen vlees eten staat gelijk aan het verwijderen van 3 miljoen auto’s minder op de wegen per jaar. 5 dagen geen vlees eten (niet 5 dagen per week een heel jaar, maar gewoon 5 dagen in totaal) is per persoon gelijk aan 2 keer met het vliegtuig van Nederland naar Nice. Zo zie je maar wat je voor deze wereld kan betekenen door kleine inspanningen. We zijn er natuurlijk nog lang niet, maar we komen er wel als iedereen zich ervan bewust wordt en zijn steentje bijdraagt.

“If slaughter houses had glass walls, everyone would be vegetarian.”

Zoals ik vertelde over mijn papa die enorm empathisch is naar dieren toe, ken ik heel veel mensen die zichzelf een dierenvriend noemen. Dat je het moeilijk vindt om de link te leggen tussen producten die uit dieren voortkomen zoals melk, kaas, eieren,… en dierenleed, kan ik nog begrijpen. Daar is ook nog veel minder over geweten door de meeste mensen. Maar van het vlees dat je eet, ook al zie je het vaak niet meer, wéét je als volwassen mens toch waar het vandaan komt? De varkens die in de slachterij aan hun einde komen zijn écht wel even schattig als die op de kinderboerderij. De honden die in China afgemaakt worden om op te eten vinden we een regelrechte schande, dat gaan we massaal delen op Facebook, er petities voor tekenen en zelfs geld voor storten. Maar wat is in godsnaam het verschil tussen een hond en een varken?

‘Hypocriet’

De reacties op moslims die een schaap slachten bij het offerfeest, vind ik ook zo’n hypocriet voorbeeld. Daar komt altijd bakken kritiek op, maar zijn al die mensen die reageren dan vegetariër? Ik betwijfel het ten zeerste. Ik ben geen ‘opdringerig’ persoon en ik zal nooit iemand veroordelen voor het eten van vlees, maar ik vind gewoon dat je eerlijk moet zijn tegenover jezelf. Onlangs circuleerde het artikel van de varkensslachterij waar er blijkbaar bepaalde dingen niet volledig koosjer verliepen… Daar had heel het internet een degout van. Maar wat lag er die avond bij 90% van de mensen die het artikel deelden op hun bord? Is het dan wél te verantwoorden als de varkens op een andere manier vermoord worden? Moord is moord en het leven dat ze leiden (of beter lijden) is onwezenlijk – wat ze je ook wijsmaken op de verpakking of in de reclame-spotjes. En ja, óók in België. Zelfs 98% van de dierenmishandeling op de wereld is afkomstig uit de slachthuizen. Dus ja, de ezeltjes die in Santorini uitgebuit worden om toeristen de heuvels op te stappen en het broodfokken van honden is natuurlijk even erg, maar het is ‘maar’ 2% van het dierenleed. Ik vind dit toch food for thought.

Dan heb je natuurlijk ook de misvatting bij veel mensen dat scharrelkippen, kippen met vrije uitloop en bio-vlees ‘beter’ zou zijn. De biodieren krijgen beter eten en scharrelkippen en kippen met vrije uitloop krijgen iets meer ruimte om rond te lopen, maar nog steeds hebben deze dieren verre van het leven dat ze verdienen en worden ze (veel te jong!!) op dezelfde wijze vermoord. Dus maak jezelf daar écht geen blaasjes over wijs. Heel veel mensen die de documentaires over wat op ons bord belandt bekijken, zitten te huilen of kunnen de fragmenten zelfs niet aanzien. Hoe kun je hier zo emotioneel door geraakt worden in dat moment en het toch zo snel vergeten?

Het eier-, kaas- en melkverhaal

Dan is er nog het eier-, kaas- en melkverhaal. Het komt er op neer dat ook deze koeien en kippen hun ‘leven’ (“kan je het een leven noemen?” vraag ik me af, aangezien ze worden behandeld als machines) en de omstandigheden waarin ze dit ‘leven’ doorbrengen even slecht zijn als die van de dieren die geslacht worden voor hun vlees. Koeien willen helemaal niet zoveel melk geven als ze konden kiezen en kippen in het wild leggen maar 10-15 eieren per jaar (in de fabrieken zijn dat er 350!). Zowel het geven van de melk als het leggen van de eieren doet enorm veel pijn. Ook worden alle mannelijke kuikentjes onmiddellijk na de geboorte (volledig bij bewustzijn en dus levend) door een shredder gegooid en dus vermoord. En ja, dit gebeurt ook gewoon in Europa, bij vrije uitloopeieren, biologische eieren, enzovoort.

Koeien worden jaarlijks ‘verkracht’ (ze krijgen een grote buis in hun vagina geduwd en kunstmatig geïnsemineerd met stiersperma om zwanger te worden. En hoe dacht je dat het kwam dat koeien melk geven? Zomaar? Dit is exact hetzelfde als bij mensen. Kalfjes worden van hun mama gescheiden onmiddellijk na de geboorte en kunnen dus nooit hun moedermelk drinken. Ah nee, want die willen wij drinken.

Ook dieren voelen dingen en zijn zich zeer bewust van wat er hen overkomt. Voor deze koe is dit écht even vreselijk als wanneer er bij ons een mama haar kind meteen na de bevalling moet afgeven. Zij (de koeien!) hebben hier nog verdriet van. Heb je er bovendien ooit bij stil gestaan waarom we melk eigenlijk nodig hebben? Drinken we giraffen- en olifanten melk? Drinken andere wezens melk van een andere diersoort? Het is één grote klucht dat we deze melk nodig hebben voor sterke botten.

Het is sinds ik deze dingen weet dat ik besloten heb om ook voor vegan te gaan. Melk, kaas en eieren veroorzaken hetzelfde leed, zijn praktisch even slecht voor het milieu en zijn even ongezond. Waarom zou ik die dingen dan wel nog eten?

Ik raad ten sterkste aan de artikels hieronder te lezen als je er meer over wil weten:

Milieu

Natuurlijk (zoals hierboven al vermeld werd) is het ook veel beter voor het milieu. Alle antibiotica en hormonen komen niet alleen in de dieren en het vlees (en dus jullie lichaam) terecht, maar ook in hun uitwerpselen en uiteindelijk in de grond en in ons grondwater. Dit is enorm slecht voor het milieu en ook voor de mens zelf, die het water zal gaan drinken en de grond nog wil gebruiken. Daarbij voeg ik ook nog wat cijfertjes toe die voor zichzelf spreken:

  • 735 miljoen kilo graan wordt er jaarlijks in de vleesindustrie geconsumeerd
  • 6 kilo graan zorgt gemiddeld voor 1 kilo vlees
  • 12,3 miljoen wagons zijn nodig om dit graan te vervoeren
  • 1kg vlees kost 15.000 liter
  • ¼ van de broeikasgassen wordt veroorzaakt door onze voedselketen
  • De broeikasgassen zouden in 2050 met 63% gedaald zijn als we vanaf nu allemaal vegetarisch zouden eten (tot 70% bij een volledig plantaardig/vegan dieet)
  • Er is minder water nodig om een vegetariër of veganist een jaar lang van voedsel te voorzien dan voor de productie van voedsel voor een vleeseter voor 1 maand
  • De productie van een kilogram dierlijke voeding kost 14,7 keer meer energie in vergelijking met de productie van een kilogram plantaardige voeding
  • 42% van de totale uitstoot van de Europese landbouw zou vermeden kunnen worden als we de helft minder vlees en zuivel consumeerden.
  • Voor degene die altijd met het soja argument komen: soja is nummer één oorzaak van ontbossing en dus een grote vervuiler. 98% van de soja teelt is voor veevoeder. Om de dieren te voederen! De andere 2% voor menselijke consumptie – komt uit België & Frankrijk. Geen tropische wouden die hier dus voor moeten ontbost worden. Thank you, come again.

Hier val je toch van achterover?! Ik heb dit niet uit mijn mouw geschud. Dit is de bittere realiteit. Maar het kan ook een warme realiteit worden: we kunnen er samen iets aan doen! Nu ik deze cijfers ken, wil ik nooit nog iemand bezorgd bezig horen over de opwarming van de aarde en de zielige ijsbeertjes en over hoe er diersoorten zullen uitsterven etc. Je kan dagdagelijks een zeer makkelijke keuze maken om hierin het verschil te maken, puur door je voedingspatroon aan te passen. Makkelijker kan het toch niet zijn?! En het is nog gezond ook.

Hongersnood

Ons huidige voedselsysteem, op basis van vlees en zuivelproductie, draagt daarnaast ook bij aan honger in de wereld. Het merendeel van de gewassen wordt op dit moment verbouwd voor het voeden van vee, niet het voeden van mensen. 

Being vegan is cool

Dat vegetarisch en veganistisch eten saai, niet lekker of moeilijk zou zijn, is écht niet waar. Zoek op internet naar gerechtjes en je zal miljoenen mogelijkheden ontdekken die je zullen verrassen.

Als allerlaatste zou ik iedereen willen vragen om de documentaire “Earthlings” en “What the health” volledig uit te kijken. Ik vind écht dat iedere mens dat moet gezien hebben. Het is de eerste waarnaar ik keek en waardoor ik nog bewuster wou gaan eten. Ook deze documentaires zouden goed zijn: Cowspiracy, Meet your meat, Food Choices, Forks over Knives, Meet the truth, Sea the truth, Before the flood (over klimaatsverandering) en een filmpje  van 12 minuten over slachterijen in België. Verder werd deze link me deze week nog doorgestuurd door een vriendin, en die vind ik ook heel sterk. Je moet wel echt willen kijken want het is niet altijd aangenaam om de beelden te zien of de confronterende feiten te horen, maar als je je bewust wil zijn van wat er allemaal gebeurt, moet je toch echt doorbijten. (Ondertussen is er ook de documentaire “Gamechangers” – aanrader.)

Wat je doet met de informatie in dit artikel en hetgeen je zal leren uit de documentaires is up to you. Maar haal tenminste je oogkleppen af en durf te kijken naar de realiteit. Stop met hypocriet te zijn. Denk na over wat je in je lichaam steekt en beslis dit met 100% knowledge. Als jij dan nog elke dag vlees wil eten, dan heb je tenminste begrepen hoe het op je bord terecht gekomen is, welke effecten dit heeft op onze planeet en wat het doet met je gezondheid.

De beslissing die ik 10 jaar geleden nam, is voor mij nog steeds één van de beste keuzes die ik ooit maakte en ik kan alleen maar hopen dat we allemaal samen binnen 10 jaar weer heel wat verder staan. 

Enorm bedankt om de tijd te nemen dit te lezen!

Liefs,

Laurentine

Leave a Reply